Hvad er en ægtepagt?

Overvejer du at få lavet en ægtepagt men er du lidt i tvivl om, hvad det faktisk er for noget? Eller er du bare lidt nysgerrig og har løst til at høre mere? Uanset hvad er du kommet til det rette sted. 

Her har vi skrevet en lille oversigt over ikke blot hvad en ægtepagt er men også, hvorfor det er den kan være brugbar. Så læs gerne med her og få din nysgerrighed styret. Hvem ved – måske du bliver lidt klogere på dig selv og dit eget forhold undervejs?

Særeje ægtepagt: Hvad er det?

En ægtepagt er et juridisk bindende dokument, som man som par kan lave før man bliver gift. Når man normalt bliver gift, så indskriver man også en kontrakt på at alle formuer bliver delt, hvis man en dag ender med at gå fra hinanden. Det samme gælder hvis den ene eller anden ægtefælle har haft en eller anden formue, før ægteskabets start.

Af denne grund kan det derfor godt betale sig at være lidt på forkant og få lavet en ægtepagt. Med en ægtepagt sørger man for særeje og at pengene ikke ligeligt fordelt, den dag man ender med at gå fra hinanden. Hvis den ene part er gået ind i forholdet med en vis formue, så har denne også ret til at forlade forholdet igen, uden at disse penge bliver fordelt mellem partnerne. 

Der findes forskellige former særeje som for eksempel fuldstændigt særeje, kombinationssæreje og skilsmissesæreje. Det kan være en god ide lige at sætte sig ind i detaljerne, før du sætter dig ned og laver en ægtepagt.

Hvorfor bør man lave en ægtepagt?

En ægtepagt er som sagt et dokument som først træder i kraft, hvis ægteskabet falder fra hinanden og parterne går hver til sit. Der kan godt virke lidt deprimerende at skulle gå og tænke over skilsmisse, før man overhovedet har sagt sit ja i kirken eller på rådhuset. Men skilsmisseraten i Danmark er trods alt ret høj og det skader ikke at være på forkant. 

At få lavet en ægtepagt handler ikke om at man tvivler på den kærlighed man har til hinanden. Hvem siger ikke, at jeres forhold kan modstå alt slags pres og i vil være sammen til døden skiller jer ad? I kunne sagtens ende med at blive et af de par, som går imod statistikken og bliver sammen til evig tid. Men i kunne lige så godt ikke være det.

Som voksne mennesker ved vi alle sammen godt, at vi ændrer os over tid og at dette kan påvirke parforholdet. Dem som i er lige nu er ikke de samme mennesker i er om 10, 20 eller 30 år. Og hvem siger at de mennesker stadig kan sammen ligesom i kan nu? En ægtepagt handler om at tænke logisk og tage sig sine forholdsregler. Hvis i ikke ender med at blive skilt, så træder dokumentet jo aldrig i kraft og betyder alligevel ikke noget for jer i sidste ende. Men hvis i bliver skilt, så kan det ende med at betyde en hel del for jer.