Hver 8. dansker har ikke råd til at holde ferie

Vi ved vidst alle sammen godt, at ferie er noget, man bare har brug for fra tid til anden. En pause fra hverdagens stress og jag, hvor man bare kan smække benene op og slappe af, mens man sidder og drikker en kop kaffe og nyder livet. 

Selvom Danmark bestemt ikke er en fattigt land, så er det desværre sådan, at det ikke er alle danskere, der har råd til at tage på ferie. Det forholder sig faktisk sådan at hver ottende dansker må blive hjemme, fordi økonomien ikke rækker.

Enlige forsørgere er ramt hårdest

Som nævnt før, så viser det sig at 12% af danskere (hver ottende) ikke har råd til at holde ferie væk fra hjemmet i 2018. Hvis vi tager et kig på fordelingen på tværs af familiesammensætningen, viser det sig, at hele 30% af enlige forsørgere må blive hjemme. Altså er det denne gruppe der trækker gennemsnittet gevaldigt op.

Kilde: Danmarks Statistik Eurostat

Tager vi et kig på par med børn, kan vi se, at 94% af par med to børn har råd til ferie, og 89% af par med et barn har råd til ferie. I gennemsnit har 8,3% af par, gift eller ej, ikke råd til at tage på ferie væk fra hjemmet. Sammenlignet med enlige forsørgere, er det altså en væsentlig mindre andel, der er tvunget til at blive hjemme i Danmark i ferieperioderne.

Antallet er faldene

Der er positive nyheder at fortælle også. 

Tager man et kig på samme statistik over de sidste 15 år (2003-2018), kan vi se, at antallet af familier der må blive hjemme i ferierne er faldene. I 2013 var procentandelen højest, hvor hele 17% af alle familier manglede penge til at tage ud og rejse. Denne andel har udviklet sig således siden da:

  • 2013: 17%
  • 2014: 17%
  • 2015: 16%
  • 2016: 14%
  • 2017: 14%
  • 2018: 12%

Vi kan altså tydeligt se, at antallet af familier, der har råd til ferie uden for hjemmet, er faldene. I statistikkerne kan vi også se, at antallet af familier der ikke havde råd til at holde ferie uden for hjemmet var lavest i 2004-2008, hvor procentandelen lå på 10% i alle år.

Sammenligning på tværs af Europa

Sammenligner vi os selv med resten af Europa, kan man hurtigt se, at vi ligger i den gode ende – vi bliver kun overhalet af Sverige, Norge og Luxembourg, hvor kun 6-11% måtte blive hjemme i ferien.

Sammenlignet med Europa, er det relativt få danske familier, der ikke har råd til at tage på ferie. Hele 28% af familier på tværs af Europa må nemlig tage til takke med en hjemmeferie. Det er altså 16 procentpoint mere end Danmark. De lande der ligger sig mest op ad Danmark er Østrig og Finland. I de to lande er det henholdsvis 12% og 13% af familier, der ikke har råd til at tage på ferie.

I toppen af skalaen finder vi Grækenland (51%), Kroation (51%) og Rumænien (59%). Det er altså over halvdelen af alle familier, der ikke har råd til at tage væk fra hjemmet i ferierne