Hvilken arbejdsklasse tjener mest i Danmark?

Vi er uden tvivl ikke fattige i Danmark – så meget ved vi i hvert fald. Dog er der selvfølgelig nogen, der tjener mere end andre. Det vil vi tage et kig på i denne artikel.

Inde på Danmarks Statistik, kan man finde tal og data om alverdens ting. En af den, er den gennemsnitlige indkomst før skat for danskere, fordelt på socialkonomisk status. Det vil sige, hvor meget tjener den gennemsnitlige dansker som lønmodtager, selvstændig eller arbejdsløs.

Statistik over løn

Ledelsen tjener mest – ingen overraskelse der

Som forventet, så kan vi på statistikken se, at det er lønmodtagere med ledelsesarbejde der tjener mest. Det er selvfølgelig fordi, at ledelsen gennemsnitligt tjener mere, end den almindelige ansatte i et firma. Det viser sig faktisk, at en lønmodtager med ledelsesarbejde i gennemsnit tjener næsten 2,5 gange så meget, som en lønmodtager på grund niveau – dog “kun” 65% mere end lønmodtagere på højeste niveau. Det svarer altså i absolutte tal til 368.000 kroner mere om året.

Sammenligner vi derimod lønmodtagere i ledelsen til den gennemsnitlige dansker, får vi et bredere billede. Under punktet “Alle” kan vi hurtigt se, at den gennemsnitlige danskers løn er steget med 4.000 kr. fra 2015 til 2016, og igen året efter med 8.000 kr. Vi tjener altså alle flere penge. Ledelsens løn, på den anden side, er ikke kun steget med 12.000 kr. i gennemsnit over de 2 år, men med 34.000 kr. – altså 17.000 pr. år. Det vil sige, at ledelsen i gennemsnit tjener 3 gange så meget som den gennemsnitlige dansker, samtidig med at deres løn er steget med lige under 3 gange så meget på to år.

Flere selvstændige tjener flere penge

Under posten “selvstændige i alt inkl medarbejdende ægtefæller”, kan vi se, at også de selvstændiges indkomster er vokset. Denne er gået fra 523.000 kr. til 561.000 kr. og betyder altså, at vi enten er begyndt at vise mere støtte til selvstændige, eller at der simpelthen bare er kommer flere selvstændige med gode ideer.

De “fattige” bliver rigere

Tager vi et kig på de “fattige” i samfundet, altså kontanthjælpsmodtagere, studerende og arbejdsløse, så er deres løn stigende. 

I gennemsnit er arbejdsløses løn steget med lige over 1.000 kr. på de to år, dog efter et lille skridt tilbage fra 2015 til 2016.

Studerendes samlede indtægt før skat er ligeledes steget – dog med 1.500 kr. fra 2015 til 2017. Dette kan både være SU’en der er gået op, ellers er studerende blevet mere aktive på det danske arbejdsmarked.

Sidst, men ikke mindst, så er kontanthjælpsmodtagere indtægter steget med samlet set 6.000 kr. over de to år. Det vil altså sige, at der bliver lagt flere penge til side, for at hjælpe de nederste i samfundets socialøkonomiske klasser.

Danskerne bliver i gennemsnit rigere

Som nævnt før, kan vi se på statistikken, at danskerne tjener mere. De socialøkonomiske klasser, hvor vi ser de største spring på tværs af de to år er:

  • Lønmodtagere med ledelsesarbejde (34.000 kr.)
  • Selvstændige (38.000 kr.)
  • Lønmodtagere på højeste niveau (15.000 kr.)

Vi kan altså konkludere, at de rige bliver rigere, og de fattige bliver rigere. Den eneste klasse der er gået tilbage i løn over de to år, er øvrige uden erhverv.